miercuri, 9 februarie 2011

fosti membrii...

cliff burton


  Clifford Lee Burton (10 Februarie 1962 - 27 Septembrie 1986) a fost al doilea basist al formaţiei Metallica, acesta alăturându-se formaţiei în 1982, înlocuindu-l pe Ron McGovney. Viaţa şi moartea sa tragică au influenţat cel puţin două piese şi basişti ca Billy Sheehan, Les Claypool şi John Myung.
  Burton s-a născut în Castro Valley, California. Iniţial, el a început să cânte la pian de la vârsta de 6 ani. În 1976, la vârsta de 14 ani, Burton a început să studieze chitara bas şi a început să cânte în formaţii locale, în timp ce lua lecţii de la profesorul Steve Hamady. Conform spuselor părinţilor săi, Cliff petrecea între 4 şi 6 ore pe zi pentru a-şi perfecţiona dibăcia la bas, chiar şi după ce s-a alăturat formaţiei Metallica. După ce a terminat şcoala generală, el a luat cursuri de muzică la un colegiu de juniori.
 Ceilalţi membri ai trupei Metallica căutau un basist ce să fie mai priceput decât Ron McGovney. După cum povestesc ei în ,,Damage, Inc." , ei au asistat la un concert al formaţiei lui Burton, Trauma, şi au fost impresionaţi de solo-ul de chitară a lui Cliff(ce avea mai târziu să devină parte componentă a piesei (Anesthesia) Pulling Teeth). Membrii Metallica l-au "recrutat" pe Burton, după ce au acceptat să îşi schimbe locaţia de la Los Angeles la San Francisco. Publicul din Los Angeles era prea "rigid" pentru gusturile lui Burton. În timpul deplasărilor, Cliff punea "monopol" pe casetofonul maşinii obligându-şi astfel colegii să asculte muzică variată începând de la The Misfits, Pink Floyd, şi Thin Lizzy, la pianistul Glenn Gould şi concerte de ale lui Bach.


  Stilul său de a cânta era neobişnuit pentru un basist de heavy metal. De la fragmente muzicale foarte alerte şi rapide din piese ca The Four Horsemen la piese melodice ca Orion şi solo-uri de bas ca în Anaesthesia (Pulling Teeth). Burton nu a cântat niciodată cu pana; el folosea doar degetele. Acest lucru îi permitea să cânte la mai multe corzi simultan. Se poate remarca influenţa a doi rockeri celebri în muzica lui Burton şi anume Lemmy Kilmister (de la Motörhead) şi Geddy Lee (de la Rush). Spre deosebire de alţi basişti de metal sau metal progresiv, ce preferau basul cu cinci sau chiar şase corzi, Burton cânta doar la un bas cu patru corzi (standard).

interviu 1983-1985


  James Hetfield a recunoscut că influenţa lui Burton asupra trupei Metallica era mare. Original cântăreţ de pian, Burton şi-a folosit vastele sale cunoştinţe despre teorie muzicală pentru a îmbunătăţi muzica şi stilul trupei. Obsesia lui Cliff pentru scriitorul de carţi horror H.P. Lovecraft a permis trupei să îşi dezvolte complexitatea coperţilor de album şi mesajul cântecelor(exemplu: The Call Of Ktulu, The Thing That Should Not Be). Cliff a fost de departe cel mai respectat membru al formaţiei, în timp ce James se uita la el "ca la un frate mai mare". Tot odată, datorită non-conformismului şi atitudinii sale, el a avut o influenţa asupra look-ului formaţiei.


  În timpul unui turneu în Europa, Burton a decedat într-un accident în care autocarul formaţiei s-a răsturnat, alunecând pe poleiul format; el a fost aruncat prin geam, autocarul căzând peste el. Kirk Hammett povestea ca în seara dinaintea accidentului, au avut o dispută pe tema patului în care urmau să doarmă. Disputa s-a încheiat printr-o tragere din cărţi de joc, Cliff trăgând Asul de pică şi alegându-şi patul lui Kirk. Multe surse confimă ipoteza cum că şoferul autocarului ar fi fost sub influenţa alcoolului. Accidentul s-a petrecut în Suedia. Trupul lui Burton a fost înmormântat în San Francisco. La ceremonie, s-a cântat piesa „Orion" de pe albumul Master of Puppets. Din această cauză, Metallica nu a mai cântat live „Orion" în varianta completă până în noiembrie 2006, când a fost folosită ca o „punte” de legătură între 2 piese.

orion - solo bass cliff burton
 



  El a fost co-autor la câteva piese Metallica printre care şi Master of Puppets, Orion, For Whom The Bell Tolls şi Fade to Black. Cele mai bune exemple ale sunetului său unic la bas sunt:
  • Începutul piesei For Whom The Bell Tolls (ce este adesea confundat cu o chitară)
  • Solo-ul de bas din piesa Anaesthesia (Pulling Teeth)
  • Sunetul basului din piesa The Call of Ktulu
  • Sunetul basului din piesa Orion
  • Începutul piesei Damage Inc.

 Burton a scris multe fragmente muzicale ce au fost folosite mai apoi în piesa To Live is to Die de pe albumul ...And Justice for All, tot odată acesta fiind şi o piesă dedicata lui.




  După moartea lui Burton, Metallica au lansat ...And Justice for All în 1988. Mulţi fani Metallica cred că acesta este un ultim omagiu adus de trupă colegului şi prietenului lor mort, deşi formaţia nu a clarificat niciodată acest aspect. Totodată, piesa To Live Is To Die îi este dedicată celui de-al doilea basist al formaţiei. Piesa In My Darkest Hour de la Megadeth este de asemenea un omagiu adus lui Cliff, a recunoscut Dave Mustaine, cel ce a fost în trecut coleg cu Burton la Metallica. În 1987, Metallica scoate pe piaţă un documentar numit Cliff'em All, acesta fiind despre influenţa asupra trupei a lui Cliff dar şi o istorie a trupei în timp ce Burton era basist.

... in memoria lui cliff burton































                                              

jason newsted

  Jason Newsted este un basist (chitară bas) american, membru al formaţiilor Voivod şi Rock Star Supernova. Newsted este cunoscut cel mai bine în calitatea sa de basist al formaţiei Metallica, căreia i s-a alăturat în 1986, după decesul lui Cliff Burton; Newsted a părăsit Metallica în 2001. În prezent locuieşte în Walnut Creek, California.

  Nume naştere Jason Curtis Newsted
Data şi locul naşterii 4 martie 1963 (47 de ani)
Battle Creek, Michigan, U.S.
Gen muzical Heavy metal
Thrash metal
Hard rock
Alternative Rock
Ocupaţie Muzician, Compozitor
Instrument(e) chitară bas, voce, chitară, baterie


   ...o sa ne fie dor si de tine


       
                                                 
 dave mustaine




  Dave Mustaine s-a născut pe 13 septembrie 1961 în La Mesa, California, părinţii lui fiind Emily Mustaine şi John Mustaine. Când aceştia au divorţat, şi-a petrecut mare parte din tinereţe cu mama şi sora lui mutându-se constant pentru a evita contactul cu tatăl lui. La vârsta de 17 ani, Mustaine şi-a închiriat propriul apartament şi a făcut rost de bani vânzând droguri. Unul dintre clienţii lui nu putea plăti regular, însă lucra într-un magazin de muzică, aşa că îi oferea albume de artişti de genul Iron Maiden şi Judas Priest în schimb, acest lucru ajutându-l să-şi formeze gusturi în materie de heavy metal. La sfârşitul anilor '70 Mustaine a început să cânte la chitară electrică şi s-a alăturat formaţiei Panic pentru scurt timp. Mustaine are origini germane, irlandeze şi franceze, din partea tatălui şi evreieşti din partea mamei sale.



  În 1981 Mustaine a părăsit formaţia Panic pentru a se alătura formaţiei Metallica ca şi chitarist solo. Bateristul Metallica, Lars Ulrich a postat un anunţ într-un ziar local The Recycler pentru a găsi un chitarist solo. Mustaine îşi aduce aminte prima lui întâlnire cu James Hetfield şi Lars Ulrich: "Eram convins că ar trebui să fiu în formaţie şi am fost să repet. Reglam instalaţia de sunet când toţi ceilalţi din formaţie erau în altă cameră. Nu vorbeau cu mine aşa că am dat buzna în cameră şi am zis 'La naiba, sunt în formaţie sau nu?!', 'Ai fost primit în formaţie.' Nu mi-a venit să cred ce uşor a fost şi am sugerat să mergem la o bere să sărbătorim."








Nume naştere David Scott Mustaine
Data şi locul naşterii 13 septembrie 1961
Flag of the United States.svg La Mesa, California, S.U.A.
Gen muzical Thrash metal, speed metal, hard rock, heavy metal
Ocupaţie Musician, compozitor, actor
Instrument(e) chitară, solist vocal, pian
Ani de activitate 1981 - 2002
2004 - present
Case de discuri Combat, Capitol, Sanctuary, Roadrunner
Interpretare cu Megadeth, Metallica, MD.45, Panic

                      





 
                         
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu